Til framsida
SØK:
FRAMSIDA|MELD DEG INN|ADRESSEENDRING|KALENDER|KONTAKT| 3. JUNI 2020 Information in english


Nyhende Arkiv 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 Mållaget meiner Landsmøte 2020 Nytt prinsipprogram Oppdater! NyNorsk Nye læreplanar Organisasjon Lagsoversyn For lokallaga Norsk Tidend Krambua Peikarar Norsk Målungdom Fakta om nynorsk For pressa

Nynorsk redaktørpris 2006 til distriktsredaktør Per Arne Kalbakk i NRK Østlandssendingen.

 (24.01.2007)

- Trass i massiv motstand frå lyttarane har han sendt nyheitene for Oslo og Akershus på lufta i nynorsk språkdrakt. Vi vil ha fleire slike redaktørar og det er ei stor glede å gje Nynorsk redaktørpris for 2006 til Per Arne Kalbakk, sa leiar i Mediemållaget, Inger Johanne Sæterbakk. Her er Kalbakk sin takketale.

"Det er en hyggelig overraskelse for en østlending som meg å bli beæret med Nynorsk redaktørpris. Selv har jeg alltid skrevet et ganske konservativt bokmål, og man skulle kanskje tro at jeg ville vært mer aktuell til en riksmålspris enn en nynorskpris.

Jeg var lenge i tvil om jeg skulle forandre på den lenge etablerte praksisen i Østlandssendingen med å kun tillate bokmål på lufta. Det manglet heller ikke på motstand mot tanken, verken i eller utenfor redaksjonen. Men jeg kom etter hvert fram til at det var umulig for meg å forsvare at vi skulle opprettholde et slags yrkesforbud for nynorsktalende journalister, samtidig som vi skrøt av at vi tillot utenlandske aksenter i sendingene våre. Etter at jeg omsider hadde tenkt så langt var beslutningen lett å ta.

Ingvill Tandstad ble den første nynorsktalende nyhetsoppleseren i Østlandssendingen. Dette skapte voldsomme reaksjoner fra enkelte lyttere, med det til felles at de for det første var godt voksne, og for det andre at de virkelig hatet nynorsk. Dypt og særdeles inderlig.

Disse reaksjonene har gjort meg helt overbevist om at det var riktig å slippe til nynorsk i sendingene våre. Rasisme er aldri vakkert, heller ikke når det gjelder språk.

Jeg tolker tildelingen av prisen som en støtte til vår holdning om at det også for en lokalsending i hovedstadsområdet må være mulig å vise fram litt av det språklige mangfoldet som finnes – også i vårt distrikt. Og at det må være kompetansen til en journalist som avgjør om hun eller han får jobb, ikke hvilken målform vedkommende uttrykker seg på. Det er en støtte jeg setter veldig stor pris på.

Jeg er lei meg for at jeg ikke kan være til stede for å ta imot prisen i dag. Men når jeg ikke kan passer det bra at Ingvill Tandstad tar den imot i mitt sted: Det var nemlig hennes kvaliteter som journalist som tvang meg til å tenke gjennom hele saken på nytt og sende nynorskforbudet i Østlandssendingem til den gravplassen det hører hjemme.

Tusen takk for rosen – og tilliten den betyr."

Bookmark and Share
HANDLEKORG
Handlekorga er tom.
© Noregs Mållag 2020
E-post vevmeister
Sidene laga av Zetta AS
Noregs Mållag
Lilletorget 1
0184 Oslo
Tlf: 2300 2930
E-post: nm@nm.no