Til framsida
SØK:
FRAMSIDA|MELD DEG INN|ADRESSEENDRING|KALENDER|KONTAKT| 14. NOVEMBER 2018 Information in english


Nyhende Arkiv Oppdater! Meld deg inn! Mållaget meiner Nye læreplanar NyNorsk Språkdelt ungdomskule Kommunal nynorsk Sidemål Nynorsk verksemd Organisasjon Lagsoversyn For lokallaga Norsk Tidend Målprisar Krambua Peikarar Norsk Målungdom Fakta om nynorsk For pressa

Peter Hognestad-gudsteneste i Stavanger

 (22.11.2016)

Sundag 13. november var det jubileumsgudsteneste i Stavanger i høve Peter Hognestad-jubileet. Ei gudsteneste som langt på veg er ein språk- og kyrkjehistorisk rekonstruksjon av landsmaal-gudstenestene slik dei var med den liturgien Peter Hognestad skreiv i 1907 og utgjeve i 1908. 

I år er det 150 år sidan presten, Bjørgvin-biskopen, språkpioneren og salmediktaren/-omsettaren Peter Hognestad vart fødd. Som prest og biskop var han ein fornyar i forkynninga, ikkje minst ved hjelp av språket han brukte – og som språkmann fekk han historisk betydning: Han skreiv den første liturgien og bøneboka for Kyrkja på nynorsk («landsmaal»). Og han stod sentralt i arbeidet med både omsetting av Bibelen til nynorsk og Nynorsk salmebok.

I jubileumsgudstenesta i Time kyrkje vart nokre av dei mange salmane Hognestad omsette til nynorsk sentrale: Det hev ei rosa sprunge; Fager kveldsol smiler; Å, ver hjå meg; Lei milde ljos; Så tak då mine hender. (Han hadde teft for varig verdi.)

Meir om temaet:

Denne gudstenesta var ei viktig kyrkje- og språkhistorisk markering. Stavanger Aftenblad har lagt ut opptak av denne Historisk jubileumsgudstjeneste på «landsmaal».

 

Bookmark and Share
HANDLEKORG
Handlekorga er tom.
© Noregs Mållag 2018
E-post vevmeister
Sidene laga av Zetta AS
Noregs Mållag
Lilletorget 1
0184 Oslo
Tlf: 2300 2930
E-post: nm@nm.no