Til framsida
SØK:
FRAMSIDA|MELD DEG INN|ADRESSEENDRING|KALENDER|KONTAKT| 7. DESEMBER 2019 Information in english


Nyhende Arkiv 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 Mållaget meiner Nytt prinsipprogram Oppdater! Val 2019 NyNorsk Nye læreplanar Organisasjon Lagsoversyn For lokallaga Norsk Tidend Krambua Peikarar Norsk Målungdom Fakta om nynorsk For pressa

Jørgen Løvland - viktig mann i 1905

 (31.05.2005)

Jørgen Løvland var statsminister i 1905 og seinare Noregs første utanriksminister. Han har også vore leiar i Noregs Mållag. Eva Braathen Dahr har skrive kronikk om Jørgen Løvland i Nationen.

"Gjetergutten fra Setesdal
Nei, det ble ikke krig i 1905. Historikerne kan forske videre og undre seg. Og sette det på spissen med overskrifter: «7. juni 1905. Revolusjon i en bisetning».

Ved jubileet i 1980 kom tabloidspråket: «Jørgen Løvland, gjetergutten fra Evje i Setesdal som ble statsminister - og Norges første utenriksminister».

Det var ikke noe eventyr. Bak de lett ironiske fakta sto noen få sindige menn som våget å handle på vegne av en sterk folkevilje. På alle fotografier dukker han opp, side om side med helten Christian Michelsen. Løvland tenkte tankene, Michelsen utførte dem, het det også.

Sjelden har vel to så forskjellige menn blitt hjertevenner. Christian Michelsen var akademikeren, juristen som kjedet seg i hovedstaden og lengtet hjem til Bergen. Sjarmerende, overbevisende, rask og artistisk. I studietiden spilte han revy, og valgte senere å bli skipsreder med landets største dampskipsflåte. Venstremann på Stortinget - og siden rett mann på rett plass og til rett tid.

Alltid side om side med Jørgen Løvland, en kraftig setesdøl, med høy panne, stri bart og kinnskjegg. To onkler hadde også vært på Stortinget, så gjetergutten hadde nok å tenke på.

Det er riktig at han hadde bøkene med seg mens han gjette. Han hadde laget seg sin egen lov - «Les og veks», ord som han skar inn i veggen i en stue hjemme. Men han ble ikke der. Videre til lærerseminar i Holt, hvor også Arne Garborg var blant de beste elevene. Siden lærer i Kristiansand, amtsskolebestyrer, redaktør i Stiftsavisen, inn i politikken, og så er resten norgeshistorie.

Både Michelsen og Løvland kunne blitt valgt til president i en norsk republikk. De var vel republikanere i sine hjerter, men det var ikke nordmenn flest. Så med god hjelp fra Fridtjof Nansen fikk vi monarki og en stor konge, Haakon den syvende.

«Holder det vunne, fordi de vil videre, hel må vi have selvstendighetsæren. Alle vi vet det: En gang med blommende Wergelands-sommer, bøndene kommer, bøndene kommer,» skrev Bjørnstjerne Bjørnson.

Og en av dem fra Setesdal. Jørgen Løvland hadde en sterk karriere videre: Både statsminister og utenriksminister (1908-12), tollkasserer i Oslo, formann i Noregs Mållag, formann i Stortingets Nobelkomite (1901-22), stortingspresident (1913-15), kirke- og undervisningsminister (1915-20), med artiumsstil på både nynorsk og bokmål som hjertesak. Det er et paradoks at denne politiske seier svekkes i jubileumsåret.

Senere var han en ildsjel for jernbane, telefon, telegraf over hele landet - kommunikasjon mellom mennesker. Som utenriksminister fikk han nye kontakter og lærte tysk og engelsk ved selvstudier. Fransk ble for vanskelig.

Han kunne sin norgeshistorie. Det sies at kongenavnene Haakon, Olav og Harald var hans forslag, da forhandlingene med prins Carl av Danmark var brakt til ende. 17. mai 1914 var Løvland festtaler på Eidsvoll for konge, storting og regjering. Da brukte han sin egen dialekt fra Setesdal.

I hjembygda Evje ble en statue av Jørgen Løvland avduket i 1976. Kristiansand har også sin skulptur, og Oslo på Vår Frelsers Gravlund. Løvland er de siste dagene blitt minnet flere steder på Sørlandet i anledning jubileet. Utenfor Utenriksdepartementet skal en byste av Jørgen Løvland avdukes 7. juni - naturligvis på 7. juni-plassen. Den er laget av Anders Svor.

av Eva Braathen Dahr, pensjonert journalist"

Bookmark and Share
HANDLEKORG
Handlekorga er tom.
© Noregs Mållag 2019
E-post vevmeister
Sidene laga av Zetta AS
Noregs Mållag
Lilletorget 1
0184 Oslo
Tlf: 2300 2930
E-post: nm@nm.no