Til framsida
SØK:
FRAMSIDA|MELD DEG INN|ADRESSEENDRING|KALENDER|KONTAKT| 6. JUNI 2020 Information in english


Nyhende Arkiv 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 Mållaget meiner Landsmøte 2020 Nytt prinsipprogram Oppdater! NyNorsk Nye læreplanar Organisasjon Lagsoversyn For lokallaga Norsk Tidend Krambua Peikarar Norsk Målungdom Fakta om nynorsk For pressa

Debatt om nynorskmonopolet

 (22.04.2005)

Melding. 21.04.05. I går kveld inviterte Viggo Johansen til debatt i Redaksjon1 om bokmålsmonopolet i Dagbladet og VG. Steinulf Tungesvik, nyvald leiar i Noregs Mållag møtte Hege Duckert frå dagbladet og Anders Giæver frå VG til debatt.

Observer Norge as laga dette referatet:
"Slepp nynorsken til - opprop mot bokmålsmonopolet
Mange savner nynorske i landets store aviser, og de har nå startet aksjonen "Slepp nynorsken til", Noregs Mållags opprop mot bokmålsmonopolet.

Artisten Herborg Kråkevik uttrykker seg best på nynorsk, men dette har ikke alltid vært like populært. Hun forteller om en gang hun skulle skrive for VG fra Kambodsja, hvor hun var med Redd Barna. Da hun sa hun ville skrive på nynorsk fikk hun imidlertid beskjed om VGs politikk om ikke å skrive på nynorsk.

Anders Giæver, mediekommentator i VG, er ukjent med denne historien, men tar for gitt at alle som skal skrive reportasjer i VG må følge avisens språkform, som er moderat bokmål.

Steinulf Tungesvik, leder i Noregs Mållag, konstaterer at disse avisene når ut til både nynorsk- og bokmålsfolk, og han tror mange reagerer på at nynorskfolk ikke får bruke sin målform. Mållagets aksjon har fått 7.000 underskrifter på fire dager, og Tungesvik tror det vil bli ganske mange flere.

- Vi ønsker å åpne et større rom for nynorsken, den skal ikke være trengt tilbake, nynorsken er et bruksspråk for 500.000-600.000 mennesker, så det er unormalt at den ikke skal finnes i disse store avisene som hele landet leser, uttaler han.

Hege Duckert, kulturredaktør i Dagbladet, anfører at Herborg Kråkevik har skrevet en flott artikkel for Dagbladets magasindel på nynorsk. Hun avviser at avisen har et forbud mot nynorsk, men fremholder at avisens språknorm er et radikalt bokmål.
- Men vi har en åpen dør, jeg talte over 30 innlegg på nynorsk siden nyttår, sier hun.

Skuespiller Jon Eikemo priser begge målformer, men sier det er synd at nynorsken ikke blir brukt også skriftlig, dette for mangfoldets skyld.

Tungesvik håper VG og Dagbladet vil tenke seg ytterligere om, slik at dette kan bli starten på en prosess. Giæver råder Mållaget til å unngå å tvinge bokmålsfolk til å lese og skrive nynorsk, eller påtvinge medier til å ha en viss prosent nynorsk, for han tror tvang hemmer gleden ved å bruke språket.

Tungesvik understreker at han ikke fremmer noen krav, han mener det tvert imot er VG og Dagbladet som stiller krav ved å kreve at reportasjene skrives på bokmål. Han tror dessuten avisene undervurderer leserne, som gjerne også leser nynorsk. Giæver svarer at valg av målform rett og slett er et redaksjonelt grep, men han gratulerer Tungevis for å ha klart å skape oppmerksomhet rundt dette.

Programleder: Viggo Johansen. Journalist: Åsa Vartdal. Debatt.

Tid: 20:25"

Bookmark and Share
HANDLEKORG
Handlekorga er tom.
© Noregs Mållag 2020
E-post vevmeister
Sidene laga av Zetta AS
Noregs Mållag
Lilletorget 1
0184 Oslo
Tlf: 2300 2930
E-post: nm@nm.no