Til framsida
SØK:
FRAMSIDA|MELD DEG INN|ADRESSEENDRING|KALENDER|KONTAKT| 5. APRIL 2020 Information in english


Nyhende Arkiv 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 Mållaget meiner Landsmøte 2020 Nytt prinsipprogram Oppdater! NyNorsk Nye læreplanar Organisasjon Lagsoversyn For lokallaga Norsk Tidend Krambua Peikarar Norsk Målungdom Fakta om nynorsk For pressa

Sidemålsdebatt i Standpunkt

 (04.02.2004)

Melding. 04.02.04. Det hr vore sidemålsdebatt i Standpunkt-studioet hjå NRK.

Slik refererte Observer as debatten:
«Bør nynorsk være valgfritt i skolen?
Striden mellom bokmål og nynorsk er i ferd med å blusse opp igjen her i landet. I dag foreslo byrådet i Oslo å gjøre nynorsken frivillig for elevene, og det gjør en ikke ustraffet.

Herborg Kråkevik mener balansen mellom nynorsk og bokmål er skjør nok som den er, og ønsker derfor ikke å gjøre nynorsk til valgfag. I departementene skal man svare på brev i den målformen man får det i. Ungdom i Oslo vil da ikke kunne svare på nynorsk. Det å ta vare på språkbalansen i Norge er som et korthus som fort kan falle. Dette er ikke så uskyldig som det gir seg ut for å være, sier hun.

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, benekter at dette er første fingeren på korthuset. Han ønsker å ha et treårig forsøk med frivillig skriftlig sidemål. Den tiden som frigjøres vil bli brukt til å gjøre elevene bedre i den varianten av norsk de faktisk kommer til å bruke. Det vil bli mer tid til litteratur på nynorsk, språkhistorie og dialektkunnskap. Når det gjelder forholdet til stillinger i staten, så må de etter hvert revurderes likevel. I Oslo er det 20 prosent av elevene som har fremmedspråklig bakgrunn, og de har ikke sidemål. De kan ikke nektes stillinger i staten, sier Lae, som ønsker at elevene skal bli bedre i skriftlig norsk.

Journalist Per Ståle Lønning mener at når et så vakkert språk som nynorsk med den tilhørende litteraturskatten er blitt hatobjekt nummer en i norsk skole, da må noe gjøres. Han har støtter forslaget om å fjerne nynorskeksamen for elvene. Dette gjør han av hensyn til nynorsken, ikke til elevene. For han vil ha tilbake kjærligheten og forståelsen for nynorsken.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er ikke redd for forsøket i Oslo, fordi det ikke er lov til å svekke nynorskundervisningen. Hun mener det vil være ganske fatalt å kutte ut nynorsken, og frykter at forsøket kan bli permanent. Vi må gjøre nynorskundervisningen mye bedre, sier hun, og synes dette er et populistisk forslag.

Elisabeth Wiel, som er elev ved Nadderud vgs, føler at de får for lite tid til å gjennomgå det omfattende norskpensumet. De skal eksamineres i nynorsk og i bokmål. Mange av elevene er ikke motivert for å lære nynorsk, fordi de føler at de ikke får bruk for det senere i livet, sier Wiel.

Finn-Erik Vinje, professor og språkforsker ved UiO, støtter forslaget fordi hensikten er at det skal bli ryddet rom for arbeid med hovedmålet. I 1907 vedtok Stortinget skriftlig sidemålsundervisning for en eliteskole. Kravene til sidemålsstilen har gradvis økt, slik at i dag er kravene til sidemål og hovedmål praktisk talt de samme. 80-90 prosent av elevene går ut av den videregående skole uten beherskelse av nynorsk. Når det gjelder hovedmålet så er ikke ferdighetene slik de skal være, sier Winje, og mener det er feil å sammenligne med matematikk.

Sentralstyremedlem i Norsk Målungdom, Lars Rottem Krangnes, synes det er merkelig at dersom et fag er vanskelig, så skal man kutte det ut i stedet for å prøve og gjøre undervisningen bedre. Nynorsken bygger på dialekter fra hele landet, og representerer et mangfold. Et mangfold som elevene i Oslo bør få ta del i. Det må jo være undervisningen det er noe galt med, sier han.

Kulturministeren ønsker å understreke at det er bokmålsfolket som går til angrep på nynorsken. De som bruker nynorsk synes det er bra med nynorsk, bokmål og dialekter. Hun synes det er på tide at bokmålsfolket begynner å respektere at nynorsken er vårt andre språk. Det har noe med respekt for det språket som den enkelte fører, sier Svarstad Haugland.

Kveldens spørsmål var; bør nynorsk være valgfritt i skolen? 57 prosent svarte ja, mens 43 prosent svarte nei.»

Programledere: Jarle Roheim Håkonsen og Christine Præsttun.

Ed: EI DokID: 540453
Tid: 21:30

Bookmark and Share
HANDLEKORG
Handlekorga er tom.
© Noregs Mållag 2020
E-post vevmeister
Sidene laga av Zetta AS
Noregs Mållag
Lilletorget 1
0184 Oslo
Tlf: 2300 2930
E-post: nm@nm.no