Sidemålsordskifte i RedaksjonEN
(23.10.2003)
Melding. 23.10.03. RedaksjonEN har hatt ordskifte om sidemålet. Både Audhild Gregoriusdotter Rotevatn, Ola E. Bø og Jon Eikemo snakka godt om nynorsk og sidemål. Les heile ordskiftet som er referert av Observer as.
Kilde: NRK 1 RedaksjonEN Dato: 22.10.2003 Tid: 20:25
Slutt for sidemål?
Nynorskfolket blir provosert av forslag om å kutte sidemålet i skolen.
Per Ståle Lønning, TV2, er selv nynorskmann, men går inn for at man kutter den skriftlige nynorsken. Det har utviklet seg til å bli et hat-fag, påpeker Lønning. Han forteller at han selv snakker nynorsk fordi han er født og oppvokst på Stord. Lønning mener målrørsla bør konsentrere seg om å beholde nynorsken der den fortsatt har rotfeste, og legger til at nynorskfolket etter hvert bør skjønne at nynorsk i Oslo er en tapt sak.
Skuespiller Jon Eikemo synes det er vrøvl at man skal fjerne sidemålet fra skolen. Det er mye kultur som springer ut fra dette målføret, påpeker Eikemo. Han mener bokmål er et mye flatere språk, og er skuffet over at byfolk er så innsnevret at de ikke klarer å lære nynorsk. Eikemo peker på at nynorsk og bokmål er likestilt.
Professor Finn-Erik Vinje bemerker at sidemål kan være både bokmål og nynorsk. Vinje mener at man i skolen bør få mer tid til skrivetrening på hovedmålet, og ønsker derfor at sidemålet skal være frivillig. Han viser et prøveprosjekt der det viser seg at gramatikken blir bedre med en ny ordning.
Audhild Gregoriussdotter Rotevatn, Kanal 4, mener man bør beholde nynorsk som sidemål. Det handler om vår kulturarv, vår identitet og at det faktisk bor folk utenfor ring tre. Vi som bor innenfor ring tre er veldig mange nynorskfolk, og det er smarte folk. Mine fremtidige barn skal også lære å bruke seg et godt språk, og skal man bli god i språk, må man lære mye språk, sier Rotevatn.
Ola Bøe, dramaturg, Det Norske Teatret, slår fast at ingen ønsker at elevene skal hate nynorsk-undervisningen. Han erkjenner at debatten alltid handler om sidemål, og mener at debatten skal handle om å være glad i sitt eget språk. Bøe mener man må se på de to ulike målformene som en ressurs, ikke som et problem.
Vinje er opptatt av at man skal bruke norsktimene mest mulig effektivt, og ikke bruke tid på å pugge nynorske verb. Rotevatn er opptatt av at debatten ikke må bli en krig mellom nynorsk og bokmål, og at man heller bør stå sammen for å møte utfordringene mot det engelske språket. Lønning mener man ikke minsker det engelske presset ved å tvinge elevene i Oslo til å lære nynorsk. Bøe mener at man vil få bedre resultat i sidemålsundervisningen dersom det satses riktig.
Vinje viser til at elever i nynorsk-kommuner har svært lett for å lære bokmål, ettersom det finnes over alt. Bøe poengterer at elevene i bokmålskommuner vanskelig lærer nynorsk fordi språket er ekskludert fra f.eks. aviser. Lønning peker på tat nynorsk er representert i NRK og andre steder. Vinje opplyser at det blir færre nynorskbrukere i overgangen fra barn til voksen. Bøe fastholder at nynorsken er viktig del av norsk språkkultur. Nynorsken vil ikke dø, avslutter han.
Programleder: Viggo Johansen. Innslag.
|
|