Til framsida
SØK:
FRAMSIDA|MELD DEG INN|ADRESSEENDRING|KALENDER|KONTAKT| 10. APRIL 2020 Information in english


Nyhende Arkiv 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 Mållaget meiner Landsmøte 2020 Nytt prinsipprogram Oppdater! NyNorsk Nye læreplanar Organisasjon Lagsoversyn For lokallaga Norsk Tidend Krambua Peikarar Norsk Målungdom Fakta om nynorsk For pressa

Aftenposten seier ja til sidemål

 (26.08.2003)

Melding. 26.08.03. «Heller enn å fjerne sidemålsopplæringen bør det letes etter utveier for å forbedre den, slik at interessen og toleransen for mindretallets målform øker.» Dette skriv Aftenposten Aften i på leiarplass. Les heile leiarteigen på <a href="http://www.aftenposten.no/meninger/leder_aften/article.jhtml?articleID=611558">www.aftenposten.no</a>

Leiarteig i Aftenposten 26.08.03:

«Nynorsk som valgkampsak
Byrådsleder Erling Lae har valgt å gjøre fjerning av nynorsk sidemål som skriftlig fag i Oslo-skolen til én av sine valgkampsaker i det meget spennende kappløpet om byrådsmakten i Oslo etter kommunevalget.

I et intervju med VG i går sa Lae at det ikke lenger er behov for obligatorisk skriftlig sidemål i skolen, og at ordningen derfor må avvikles så raskt som mulig. Byrådslederen mener det er «meningsløst å søle bort verdifull tid i norskfaget med å lære to varianter av skriftlig norsk.»

Det ville ikke forundre oss om Laes konkurrenter til byrådslederjobben kaster seg på vogna. For et par år siden ble det klart flertall i Oslo bystyre for å søke om en forsøksordning der sidemålet skulle bli frivillig ved noe over halvparten av byens videregående skoler. Søknaden ble avslått av daværende kirke- og utdannelsesminister Trond Giske umiddelbart før Stoltenberg-regjeringen gikk av, og er ikke fremmet på nytt etter at Høyres Kristin Clemet overtok statsrådsansvaret.

Å fjerne nynorsk skriftlig fra Oslo-skolen kan være en stemmesanker blant unge velgere i hovedstaden. Det er et faktum at faget er lite populært blant mange av elevene. Men det er ikke alltid at den mest populære utveien er den riktige, og slett ikke i en valgkamp. Det finnes gode grunner, både språk- og kulturpolitiske og pedagogiske, til å være skeptisk til Laes utspill.

Så lenge vi har to prinsipielt likestilte skriftspråk, bør det ikke være opp til en enkelt kommune å redusere opplæringen i én av målformene. En svekket opplæring i sidemål vil innebære dårligere muligheter for elevene til å bli fortrolige med viktige deler av landets og nasjonens egenart og historie. Selv om mange elever i hovedstaden i dag opplever nynorsk som en belastning, kan den med minst like stor berettigelse betraktes som en berikelse.

Pedagogisk sett er det svært betenkelig å gi etter for krav om å bli kvitt et fag fordi det oppleves som en tvang. Det er langt fra sikkert at unge mennesker bør forlate skolen med den lærdom at hvis noe er lite lystbetont, kan man bare hoppe over det.

Heller enn å fjerne sidemålsopplæringen bør det letes etter utveier for å forbedre den, slik at interessen og toleransen for mindretallets målform øker. Politikerne bør ta den utfordringen i stedet for å spille kynisk på en motstand mot nynorsk som grenser til vulgær motvilje.

Bookmark and Share
HANDLEKORG
Handlekorga er tom.
© Noregs Mållag 2020
E-post vevmeister
Sidene laga av Zetta AS
Noregs Mållag
Lilletorget 1
0184 Oslo
Tlf: 2300 2930
E-post: nm@nm.no